suomeksi / in English

• koreografia, tanssi ja visualisointi
SIMO HEISKANEN, TUOMO RAILO

• musiikki
SIMO HEISKANEN

• video
SARI TERVANIEMI

• valosuunnittelu
PASI PEHKONEN

• kesto 1h.

 

Java

JAVA

"Keinovarastoltaan rönsyävän runsas teos on Railon käsikirjoittama, Heiskanen on puolestaan tehnyt siihen musiikin ja molempien innostus tietokoneiden mahdollisuuksiin on tehnyt siitä kotimaisen tanssin tähänasti futuristisimman kokeilun... Jos on olemassa lajityyppi nimeltä ajankohtaistanssi tämä on juuri sitä." (Annukka Ruuskanen, Kaleva)

"Pelkkää tekniikkaako koko juttu? Mutta ei toki. Tekijäparilla on aina ollut ajatuksia herättävää sanottavaa ja niin on nytkin... Riemukkaasti etenevää JAVAA vauhdittaa tanssijoiden leikittely lattia-antureiden kanssa. Livekuvan, videoitujen pätkien ja lattialla olevien tanssillinen karkelointi on loistavasti ajoitettua...Java on älykkäästi koottu, hienosti tekniikkaa käyttävä ja hauska kokonaisuus." (Pirjo Raiskio, TS)

"Koko Kiasma Teatterin lava on kuin instrumentti. Heiskasen nauhalle tekemän äänimaiseman lisäksi salin lattia ja seinät soivat; ne reagoivat puheeseen ja liikkeeseen reaaliajassa. Lopputulos on hauska ja leikkisä, kepeän kakofoninen." (Anni Valtonen, AL)

"Med sitt nya verk "JAVA" på Kiasmateatern gör den för sin mångsidiga och lätt tillgängliga scenframställning kändä duon Simo Heiskanen och Tuomo Railo en fantastisk comeback...Som helhet är JAVA ett veritabelt sceniskt äventyr och en frodigt flödande, med överraskande vändningar kryddad upplevelse man sent glömmer... Förhållandet människa och maskin får I JAVA ett nytt och uttryckligt tidsenligt djup i en rent fascinerande utformning."
(Jan-Peter Kaiku, Hbl)

Ensi-ilta oli Kiasma-teatterissa Helsingissä 10.11.1999.