suomeksi / in English

• Koreografia, puku- ja äänisuunnittelu
SIMO HEISKANEN


• valot
PASI PEHKONEN

• tanssijat
ANU CASTRÉN, SIMO HEISKANEN, ANNE HIEKKARANTA ja KAISA NIEMI

• Kesto 38 min.



AMATÖÖRIT

"Heiskanen itse nousee yritteliään ite-taiteilija-taikuri-tirehtöörin roolissaan hulvattomaan koomikkosuoritukseen. Valloittava yrityksen ja erehdyksen mestari esiintyy, koheltaa, tekee köysitemppua lähes kuristaen itsensä, mutta jatkaa taas vilpittömän innokkaana eteenpäin." - Hannele Jyrkkä / HS 28.7.2011

That’s all you ever saw…amateurs…we don’t live long enough to be anything else.” – Charlie Chaplin Limelight –elokuvassa

Amatöörit on humoristisen liikkeen ja teatraalisen mimiikan keinoin toteutettu, ITE-taiteen (itse tehty taide) hengessä syntynyt tanssiteos. Tavoitteena on synnyttää näyttämötapahtumiin assosiaatioista toiseen villisti etenevä vapaan mielen lento, joka synnyttää katsojassa hykerryttävän oivalluksen tunteen.

Neljä esiintyjää luovat, näyttämölle tuotua vaateläjää hyväksi käyttäen, anarkistisen hahmogallerian, jonka toiminta etenee leikkisästi kohti täydellistä kakofoniaa. Esiintyjien luomat hahmot käyttäytyvät oman vinksahtaneen logiikkansa mukaisesti. Heidän toimintamallinsa on rakentunut heidän omien mielitekojensa mukaiseksi, vailla ympäröivän yhteisön ennakko-odotuksia. He tekevät kaiken rakastaen (amatööri – lat. amare = rakastaa). Mitä jos voisimme olla vapaita ja toimia kuten mieli tekee? Mihin se johtaisi? Lopputulos olisi ilmeisesti täydellinen anarkia, jota emme todennäköisesti halua kokea.

Taideteokset ja taiteen tekijät ovat myös monien ennakko-odotuksien ja asenteiden kohteena. Kuinka paljon taiteilijaa kahlitsee hänen oma mielikuvansa muiden odotuksista? Mitä jos tämä teos olisi hengeltään täysin vapaa ja villi? Mitä jos mieli olisi vapaa?

Ensi-ilta 27.7.2011 Täydenkuun Tanssit -festivaalilla Pyhäsalmella.



KALENTERI

LEHDISTÖKUVAT
ARVOSTELUT